domingo, 25 de febrero de 2018

La lista de Schlinder

Estem massa acostumats a contemplar violència en la pantalla. Tant que la considerem quelcom alié a nosaltres, desconnectat del sofriment que hi ha al darrere. El dolor que l'ésser humà és capaç d'infligir al seu proïsme sembla sovint no tindre límits, i la fredor de l'observador tampoc. El cinema i el televisor ens han convertit a tots en espectadors llunyans, impassibles.
De tard en tard surt un espectacle capaç de remoure'ns els budells sense caure en modes. 'La lista de Schlinder' té l'estranya virtut de mostrar el que hi ha al darrere de la violència més gran que han parit els temps, de tocar el que resta de consciència en el sofà. I el seu mos ja no et deixa dormir tranquil.
Es tracta, en definitiva, de comprendre allò que Jesús va explicar en una ocasió a un mestre de la Llei pel que fa a la dignitat humana (Lc 10,25-37). Ser espectador significa col·laborar en la immoralitat. Salvar una vida significa salvar el món.


Les últimes hores en la vida de Jesús de Natzaret, el Crist, són també les més reveladores de la seua identitat. I van canviar la història p...